Omagiu lui GRIGORE VIERU, poetul care ne uneşte!
Marţi, 14 februarie cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii, în incinta Centrului de Informare al României din cadrul Bibliotecii Ştiinţifice USARB a fost organizat un eveniment cultural cu genericul “Omagiu lui GRIGORE VIERU, poetul care ne uneşte.”
La eveniment au participat: Petrişor DUMITRESCU, consulul general al României la Bălţi, Lilia TRINCA, decana Facultății de Litere, Lucia BALANICI, prodecana Facultății de Litere, studenţi, profesori şi bibliotecari USARB. În luările de cuvânt oaspeţii au reliefat importanţa evenimentului şi valoarea inestimabilă a creaţiei lui Grigore Vieru. Versurile sale ilustrează stări de spirit de o rară autenticitate, conturate în enunţuri poetice armonioase şi limpezi, sugestive şi sincere.
Activitatea a fost organizată în colaborare cu Centrul de cultură și civilizație franceză USARB, coordonatoarea centrului, Ludmila CABAC, dr., conf. univ. Studenții francofoni (gr. FE31Z; FET21Z), ghidaţi cu mult profesionalism şi dedicaţie de către Ludmila CABAC au realizat traduceri din creaţia marelui poet. În cadrul activităţii studenţii au prezentat un recital de poezie viereană în limba română şi în limba franceză (traduceri proprii). Lectura în limba franceză a fost realizată de Paul-Louis BONFANTI şi Jacques BAUMANN, voluntari de la Alianţa Franceză din Moldova.
Întrebat fiind ce este pentru dumnealui poezia, Grigore Vieru a răspuns: Poezia, pentru mine, reprezintă dragostea de pământ, de pământul din care te tragi, iubirea pentru limba strămoșilor tăi. Poezia […] este răzbunarea frumuseții pe urâțenie. O răzbunare creștinească! La eveniment au răsunat poezii din ciclul:
Cântece pentru ţară, limbă şi pământ
Veronica CUMPĂTĂ – În limba ta / Dans ta langue
Elena-Mădălima ROTARU – Testament / Testament
Cântece pentru mama
Nicoleta GHEORGHIŢĂ – A venit toamna / L’automne est arrive
Mihaela NACLADA – Mică baladă / Petite balade
Iuliana CHIRICĂ, Mihaela NACLADA – Puișorii / Les poussins
Maria RĂCILĂ – Chipul tău, mamă / Ton visage, mere
Cântece de iubire
Alexandru FEDAŞ – Când / Quand
Vadim GRUMEZA – Solitudine / Solitude
Dorina CIRISĂU – De acum / Des maintenant; Creangă de măr / Branche de pommier
Daniela ORAC – Locuiesc /J’habite
Poezie din categoria artelor poetice
Iuliana CHIRICĂ – Poetul /Le poete
Pe final de activitate publicul a trăit revelaţia de al audia pe poet într-un recital de poezie, vizionând expoziţia de carte Popas în lumea lui Grigore Vieru: cărţi aniversare 2023, realizată de Veronica BARBAROŞ, bibliotecară, Secţia de Relaţii cu publicul BŞ USARB.
Pentru prestaţia înaltă studenţii participanţi la eveniment au primit diplome de participare. Activitatea a fost moderată de Lilia ABABII, coordonatoarea Centrului de Informare al României.